Fotograf: Stina Nilsson
Den 1 juni 2024 hade RGK den stora äran att hedersgradera Sten Jonsson, Borgholms BK till 1 Dan.

Sten Jonsson blev hedersgraderad till 1 Dan svart bälte i Ju-jutsu Kai i samband med riksgraderingskommitténs test i Kalmar 2024-06-01. Sten, som fyllde 88 år tidigare i veckan, var med och grundade Borgholms Budoklubb 1975. Klubben firar alltså sitt 50-årsjubiléum kommande år, och ville gärna uppmärksamma Sten för det arbete han lagt ned under klubbens första år.

Sten började träna ju-jutsu i Kalmar Budoklubb 1973. Det var enklare att köra över till Kalmar och träna sedan Ölandsbron stod klar 1972. Efter ett par års träning var det dags för klubbstart i Borgholm. De första åren var motiga, och det var svårt att få en bra träningslokal. Så småningom hade Sten och träningskompisen Peter Schwandt brunt bälte, och fick även agera instruktörer i Kalmar under en övergångsperiod innan det kom upp andra instruktörer där.

1980 började Ola Johanson och Jonas Mokvist träna i Borgholms Budoklubb, och hade båda Sten Jonsson som instruktör. Brunt bälte ansågs vara en hög grad då, och dessa ynglingar blev mäkta imponerade av Stens kunskaper. En inspirationskälla till fortsatt ju-jutsuträning. Runt 1983 lämnade Sten över sina uppdrag i klubben och Ola klev in i en ledande instruktörsroll som gröngraderad. Borgholms Budoklubb är oerhört glada och tacksamma för den roll Sten hade i klubben den första tiden, och det känns väldigt roligt att kunna hedra Sten med den här utnämningen.

/Ola