Riksinstruktör Ola Johanson fortsätter traditionen att hålla endagsläger i det sydöstra hörnet av Sverige. För tredje gången på lika många år fick Ronneby (190317) och Jönköping (190323) besök. Till träningen i Ronneby kom det också deltagare från Växjö, och till Jönköping hade också deltagare från Nässjö och Tvååker hittat.
Träningsupplägget var liknande på båda ställena. Förmiddagen ägnades åt träning av grundtekniker, där vi följde modellen för mängdträning genom att parvis göra tekniker gående över mattan, springa tillbaka och så är det partnerns tur. På detta sätt presenterades de grundtekniker som kan komma att ingå i atemi waza, kansetsu waza och nage waza i det reviderade systemet från 2022.

Efter lunch fortsatte träningen med några grundtekniker som inte hanns med på förmiddagen, och sedan i huvudsak försvarstekniker till olika grader enligt elevernas önskemål. Det är bra att kunna ställa frågor till en erfaren instruktör om de tekniker som ingår till kommande gradering. Alla fick vara med och träna tekniker på olika nivåer, vilket också kan vara roligt och utvecklande.

Ett syfte med dessa endagsläger är att visa eleverna att det är kul att vara på träningsläger i Ju-jutsu Kai. Eleverna lärde sig massor, knöt nya kontakter och hade roligt. Förhoppningsvis vill de därför delta på fler läger framöver, både på hemmaklubben och på andra platser.

Ola Johanson