För nybörjare

Börja träna!

Hitta en klubb nära dig.

Välkommen som nybörjare i ju-jutsu – och i stilen Ju-jutsu Kai. Ju-jutsu Kai är den största ju-jutsustilen i Sverige och den organiseras av Svenska Ju-jutsuförbundet. Nedan återfinns generell information om nybörjarträning i ju-jutsu. Tänk på att det kan skilja sig åt mellan olika klubbar ute i landet så kontakta din närmsta klubb för mer specifik information.

Alla kan börja träna Ju-jutsu Kai

Som nybörjare i ju-jutsu krävs inga förkunskaper. Du behöver inte vara extremt vig, snabb, stark eller smidig för att börja träna ju-jutsu. (Träningen kan däremot göra dig både vig, snabb, stark och smidig.) Träningen är individanpassad så att alla tränar utefter sina egna förutsättningar. Det gör att killar och tjejer kan träna tillsammans. Ofta finns det olika träningsgrupper beroende på vilken kunskapsnivå som uppnåtts. Eftersom träningssystemet är anpassat efter elevernas kunskapsnivå är skaderisken i ju-jutsu mycket liten och allvarligare skador sker extremt sällan.

Det finns ingen övre åldersgräns för att få börja träna Ju-jutsu Kai

Man kan inte vara för gammal för att börja träna ju-jutsu. Däremot kan man vara för ung för det finns en nedre åldersgräns. Minimiåldern varierar bland klubbarna beroende på vad klubbarna har för resurser att erbjuda träning. Vanligast är en nedre åldersgräns på 6 respektive 9 år, vår knatteträning är från 6 år och monträningen från 9 år. Det är också vanligt att det finns särskilda grupper för ungdomar.

Träningsutrustning

Som nybörjare fungerar det bra att träna i en vanlig t-shirt och ett par långbyxor. Ju-jutsu tränas barfota så några speciella skor behöver du inte heller. Det betyder att du inte behöver göra några stora investeringar inför träningsstarten. Många klubbar erbjuder också några gångers gratis provträning så att du kan testa på träningsformen innan du bestämmer dig för att fortsätta. Det finns helt enkelt ingen anledning att låta bli!

Träningsstart

De flesta klubbar har speciella grupper för nybörjare och dessa brukar starta i samband med att skolterminerna börjar. Ofta går det bra att börja träna mitt i terminen också, kontakta din närmsta klubb för mer information om nybörjarintagning.

Välkommen att börja träna ju-jutsu!