Under ledning av riksinstruktör Ola Johanson, 7:e dan, samlades 12 dangraderade skåningar och smålänningar i Budo Höörs dojo en söndag i september för att träna tillsammans. Huvudinriktningen under dagen var ett par av de kata som funnits och finns inom Ju-jutsu Kai.
Idag ingår Kime no kata i gradering till 5:e dan. Men i samband med vår föregående systembok författades en bok där alla systemets dåvarande kator finns beskrivna i text och bild. Denna bok beskriver förutom detta även en hel del regler och förhållningssätt kring hur kata ska tränas och utföras. Huvudsyftet med kata är att träna teknikerna likadant varje gång för att uppnå teknisk fulländning av dem. På sätt och vis är det nästan så vi tränar varje teknik i vår nuvarande systembok om man bortser från de ceremonier som också tränas i kata innan katan börjar, under katans gång och avslutningen.
Ola gick igenom grunderna i vad kata innebär och hur det ska tränas. Därefter tränade vi Buki no Kata som tidigare ingick till 3:e dan. Undertecknad och Richard Holm hade utsetts till att vara de som visade teknikerna. För min egen del graderade jag på denna kata 2007 och märkligt nog satt de flesta detaljerna fortfarande kvar. Jag agerade tori och Richard uke. Katans ceremonier och samtliga 10 tekniker genomgicks, tränades och finputsades.
Efter lunch gick vi så in för att studera Kime no kata. Katan består av 8 sittande och 12 stående tekniker. Denna gång agerade jag uke och Richard tori. Samtliga tekniker visades och ett urval av dessa tekniker tränades med stöd av Ola, Richard och undertecknad. Den sista timmen tränade vi renraku waza som tränas lite annorlunda idag. Vi tränade kombinationer till blått bälte där vi som par fick en teknik som vi skulle välja ett stopp i för att sedan bygga på med en efterföljande teknik. Vi praktiserade också några av systemets tekniker med multipla knivattacker innan det var dags att avsluta. Nästa år är temat för endagslägret i Höör randori. Det ser vi fram emot.
Vid tangenterna, Jimmy Petersson.