Lördag den 20 maj 2017 hade Dansk Jiu-jitsu og Selvforsvars Forbund ett läger i Odense på Fyn. Jag var nyfiken på hur de tränar, och ville samtidigt göra lite reklam för Ju-jutsu Kai, så jag åkte dit och var med. Lägret hölls på Odense Sportcenter, som är ett av Nordeuropas största kampsporthus. De har 1.000 elever som kan välja på att träna bl a arnis, aikido, iaido, ju-jutsu, karate, krav maga, kickboxning, kung fu, styrketräning, tae kwon do och tango! Det är en jättefin anläggning. Upplägget innebär att varje idrott/klubb inte behöver bekymra sig så mycket om administration och lokalkostnader, men å andra sidan får man inte in några intäkter.

Kenneth Jensen, som nyligen graderat till 4 Dan i denna stil höll i träningen. Första passet var inriktat mot deras försvar mot kravattgrepp, eller sidehalsgrepp som de säger, och andra passet var huvudsakligen med temat försvar mot slag. Kenneth gick i princip igenom hela graderingssystemets tekniker mot kravattgrepp under första passet. Deras stil är utvecklad av Carl Henriksen från 1950-talet och framåt. Carl är även 5 eller 6 Dan i Judo, så hela stilen, som är självförsvarinriktad i och för sig, har försvar som mest baseras på olika kast eller svep. Under träningen utförs alla tekniker åt höger och vänster. Om man är ovan vid att bli kastad, åt båda hållen i högt tempo, blir man lätt lite mör i kroppen dagen efter…

Genom att de gick igenom tekniker från olika grader, och vi även växlade runt med nya träningspartners hela tiden, lärde jag känna både deras systemupplägg och en massa trevliga danskar. Om systemet kan man väl säga att de visst är noga med balansbrytningar, de kan motivera väl varför en teknik ser ut som den gör m m. Men det övergripande tänket, och de röda trådarna som knyter ihop systemet, att man bygger vidare på tidigare kunskaper, eller något som motsvarar våra principer var svårare att upptäcka under de få timmar jag tränade. De har heller inte något som liknar vår bok, utan systemet är några sammanfattande papper, som i huvudsak finns att ladda ned från deras hemsida. Jag fick beskrivet för mig att deras system har byggts på efterhand, men man har inte gjort någon revidering och begränsat innehållet, så det är lite för brett och har för många tekniker idag.

Under eftermiddagen kom deras motsvarighet till vår stilchef och tittade på träningen. Carl Henriksen som har tränat sedan 1950-talet är 90 år och har dragit sig tillbaka från instruerandet. Lägret avslutades med att Carl fick motta sitt bälte för 9 Dan. En märklighet är att de tycks ha röd-vitt bälte från 5 Dan till 9 Dan. Jag hade nog förväntat mig att Carl skulle få ett rött bälte. Carl och Kenneth fick var sin svensk systembok, och jag sålde ytterligare tre böcker till andra lägerdeltagare. Vi får väl se om någon av dem är intresserade av att komma på läger i Sverige framöver. Nu vet de i vart fall att vi existerar. Jag tror på att knyta kontakter med andra stilar och organisationer. Man kan lära sig något, och andra kan se vilket bra system vi har. Det blir nog fler resor framöver till grannländerna.

Ola Johanson