Traditionsenligt Dan-läger i Linköping

Lördagen den 3 mars var det åter dags för traditionsenligt Dan-läger i Linköping. Dagen började vid kl 10 med en kort samling och en diskussion kring hur lång traditionen faktiskt var. Efter litet funderande framgick att det har pågått omkring 10 år (det var faktiskt 20:e gången). Till detta läger hade 30 deltagare samlats, som vanligt ledda av Bertil Bergdahl och Anders Bergström.

Med så pass många deltagare, blev det ganska fullt på mattan. Det hindrade dock inte deltagarna från omgående sätta igång, och det var snabbt full fart överallt. Det var kanske inte så förvånande, då det är ganska många som planerar gradering inom de närmaste 6 månaderna. Då gäller det att ta alla chanser att få värdefulla tips & råd från Bertil och Anders. Det var i alla fall energi och fokus överallt!

Efter ca två timmars pass var det dags för lunch, innan eftermiddagens pass tog vid. Straxt efter kl 13 samlades alla för en teorigenomgång, där Bertil och Anders gick igenom bra saker att tänka på inför och vid graderingstillfället. Några av sakerna de nämnde var:

•   Vikten av förberedelser. Genom att i god tid förbereda sig på graderingen så reduceras risken för onödiga stressmoment. Som exempel nämndes att fundera igenom vad och när man skall äta innan och under graderingen och att komma i god tid till graderingslokalen. Gör gärna en egen checklista i god tid innan graderingen, så missar du inget.

•   Att ta ansvar för sina egna prestationer. Om det, trots alla förberedelser, inte skulle gå bra, så skyll inte på omständigheterna. Vi är själva huvudansvariga för våra prestationer.

•   Attityden när det är dags. Gå in med högt huvud och ”äg” mattan. Visa att du är där för att lyckas. Det är en viktig signal både till dig själv och till omgivningen. Visualisera din framgång!

Efter en knapp timmes genomgång var det dags att skaka liv i kroppen igen. Solen hade börjat lysa in i lokalen, och med dess hjälp blev kroppen snabbt varm igen. För undertecknad med graderingspartner låg eftermiddagens fokus på nage waza och jigo waza, och ett fortsatt arbete med att rätta till olika detaljer. Det är alltid lika intressant att se vilken stor skillnad det kan göra, att ändra små detaljer.

Dagen avslutades när var och en kände att man inte hade mer att träna på eller, vilket kanske var vanligare, när krafterna började tryta. Hur det än var med den saken, så var det en intensiv och nyttig dag. Skall man döma av uppslutningen på det här Dan-lägret, så kommer säkert traditionen att bibehållas ett bra tag till!

Stort tack till alla deltagare, och ett särskilt tack Bertil och Anders för engagemang och goda råd!

Ingemar Asklöf,

Linköpings Budoklubb